Bolivija

Bolivija cover

The Ballet Folclorico de la Universidad Catolica Boliviana “San Pablo” (BFUCB) osnovan je 9. februara 1986. godine (pre 38 godina) u prostorijama La Paz Regionalnog Bolivijskog katoličkog univerziteta (UCB), pod upravom Norah Valverde Tapia, čiji je diplomski rad podnet Odeljenju za društvene komunikacije UCB 1995. godine, pod nazivom „Folklorni balet, sredstvo komunikacije, predlog konceptualne sistematizacije“, osniva BFUCB u svojoj kategoriji „Folklorni balet“

BFUCB je deo UCB Odeljenja za kulturu i umetnost i ima 6 zvaničnih plesnih grupa, sa više od 65 studenata, i iako su mnogi od njih studenti različitih karijera Univerziteta, drugi su već diplomirali.


BFUCB je postavio različite baletske radove društveno-istorijske prirode koje je kreirao reditelj i ima repertoar od više od 45 bolivijskih folklornih igara, sa sopstvenim koreografijama i kostimima.


Ciljevi:

Revalorizirati, čuvati i širiti kulturnu raznolikost bolivijskog narodnog plesa i podići svijest o bolivijskom kulturnom identitetu u samoj zemlji, kao i na međunarodnom nivou.


Dostignuća:

– Pionir u formiranju folklornog baleta na nivou nacionalnog univerzitetskog sistema.

– Predstavljanje Bolivije i UCB u više od 25 prilika u različitim zemljama:

Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Francuska, Mađarska, Italija, Meksiko, Paragvaj, Peru, Srbija, Slovenija, Španija i Venecuela

– Od 2011. već je organizovao dvanaest verzija Međunarodnog festivala folklorne igre „La Danza Integradora de Culturas” (FIDIC) uz učešće profesionalne ekipe iz Amerike, Evrope i Azije.


Projekti:

Nastaviti sa širenjem i revalorizacijom bogatstva i kulturne raznolikosti ljudi kroz narodnu igru i nastavak jačanja kulturnih veza sa drugim županijama.