Bugarska

Bugarska cover

Reprezentativna folklorna grupa „Čudesiia” pri Domu omladine – Pazardžik je osnovana 2005. godine. Umetnički direktor i osnivač folklorne grupe je gospođa Tanja Dimitrova. Preko 300 dece uzrasta od 5 do 20 godina, podeljenih u šest starosnih grupa, pleše u „Čudesiji“. Sa neverovatnom emocijom i energijom, vrednim radom i istrajnošću talentovana deca iz “Čudesije” stvaraju umetnost i promovišu bugarsku folklornu igru. Sa izuzetnim umećem, izvode igre iz svih etnografskih regiona Bugarske, otkrivajući temperament i šarm bugarskog deteta.

• Repertoar grupe čini preko 40 umetničkih dela nekih od najistaknutijih bugarskih koreografa.
• Svojim predstavama „Čudezija” je donela Pazardžiku i Bugarskoj prve nagrade i nagrade na najprestižnijim takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Za nekoliko godina mladi plesači su osvojili ljubav publike, a umetnici su ih nazvali “fenomenom”.
• Delatnost Folklorne grupe „Čudesija” je veoma bogata, pa je teško nabrojati sve njene nagrade i nastupe, ali još uspešnija i prestižnija su učešća na festivalima i koncertima na međunarodnoj sceni: Grčka, Turska, Rumunija, Srbija -„Licidersko omorike“, Italija, Španija, Francuska, Poljska, Crna Gora, Albanija, Rusija, Gruzija, Češka, Mađarska, Hrvatska, Francuska i mnoge druge.

• U martu 2012. i 2016. godine deca iz „Čudesije“ su učestvovala u TV programu „Bugarska ima talenat“ gde su postali ne samo finalisti već i omiljeni učesnici Bugarske. Ove godine ćemo ponovo uživati u njihovom nastupu u istom programu, jer su već polufinalisti.
• Poslednji veliki poduhvat dece je učešće u najglobalnijem trogodišnjem projektu gospođe Irine Bokove „Razgovori o balkanskim mostovima“ čija je osnovna ideja da umetnost može da pomogne tamo gde politika ne uspe. Projekat je osmišljen na jednoj od najlepših ljudskih metafora – “most” ili spajanje prostora i ljudi.
• Deca iz „Čudesije” su plesala na deset najsvežijih mostova na Balkanskom poluostrvu koji su oštećeni u katastrofama i obnovljeni sredstvima UNESKO-a.