Udruženje građana ERA

Užice – Srbija

Folklorni ansambl "ERA" - Užice, Srbija

Udruženje građana “Era” osnovano je 2002. godine, kao nevladina, neprofitna organizacija sa ciljem očuvanja i predstavljanja naše nacionalne baštine. Udruženje čuva i prikazuje tradicionalnu kulturu ljudi iz svog regiona, ali i iz različitih delova Srbije.
Tokom svih ovih godina, ERA je okupio veliki broj igrača, Erini koreografi su stvorili brojne koreografije, a ansambli i pevačke grupe su imali mnogo, mnogo koncerata i festivala. U Udruženju “Era” postoje sledeći ansambli (grupe): 3 folklorna ansambala (različitog uzrasta), 7 grupa škole igranja, 2 pevačke grupe i narodni orkestar. “Era” sada ima oko 380 članova.
Zahvaljujući istraživanju i kvalitetnom kreativnom radu svojih članova, ansambli ostvaruju veliki uspeh u predstavljanju bogatstva srpske narodne tradicije. U Eri rade priznati stručnjaci iz oblasti folklora, koreografi i folklorni pedagozi, sa licencama reprezentativnog strukovnog Udruženja koreografa narodnih igara Srbije – UKNIS-a. Ansambl “Era” je dobio mnoge vredne i značajne nagrade i priznanja – za koreografije, za folklorne ansamble i njihovo igračko umeće, pevačke grupe za tradicionalno pevanje, a takođe i orkestar za muziciranje. “Era” je učestvovao na mnogim manifestacijama i festivalima u zemlji i inostranstvu, a neki od njih su festivali u Bugarskoj, Slovačkoj, Makedoniji, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Sloveniji, Portugalu, Francuskoj, Rumuniji, Turskoj, Italiji …
“Era” organizuje i Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce”, zbog koga je postao poznat ne samo grad Užice, već i čitav region.
Umetnički direktor prvog ansambla i umetnički rukovodilac drugog ansambla je koreograf Goran Paunović, asistent za rad sa ansamblima i rukovodilac škola folklora je Filip Lazić, a umetnički rukovodilac dečjeg ansambla je Ivana Cvetković. Šef narodnog orkestra je Darko Ćitić. Predsednik Udruženja „Era“ je Goran Paunović.